
Selvitä, millainen rotu on kyseessä. Tietoa rodusta- osiossa kerrotaan millainen koira westie on ja mitä sen hoitaminen vaatii. Punnitse tarkoin mielestäsi rodun huonot ja hyvät puolet. Mieti sen jälkeen onko rotu sinulle sopiva.
Kennelliiton ja rotujärjestön suositusten mukaan jalostukseen käytettäville koirille pitää olla tehtynä silmä- ja polvitarkastus, ja näyttelyissä tulisi olla palkittu kaksi kertaa vähintään laatuarvostelulla erittäin hyvä. Lisäksi jalostukseen käytettävän koiran tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti terve.
Usein pennunkyselijät sanovat etsivänsä kotikoiraa. Kaikki koirat ovat kotikoiria harrastivatpa ne mitä tahansa, kuten näyttelyt, agility, toko, jne. Sen, että koira on näyttelyissä palkittu, ei pitäisi olla negatiivinen asia, ennenminkin päinvastoin. Näyttelyissä ei ole sairaita, huonoluonteisia westieitä tai jos siellä niitä näkyy, ei niitä siellä palkita. Eikö silloin olekin todennäköisempää saada terve ja rodunomainen koira, kun sen vanhemmat on palkittu näyttelyissä?
Mieti, millaisista oloista olet koiraa ottamassa. Selvitä kasvattajalta, mihin pentu on jo syntymäkodissaan tottunut, millaisissa oloissa se on elänyt ja mitä saanut kokea ja nähdä.
Jos edelleen olet sitä mieltä, että haluat westien, niin seuraa sivuston pentutilannetta ja ota yhteyttä listan kasvattajiin.
Koiran hankinnassa kannattaa varoa seuraavia asioita:
Paperittomat koirat
Paperiton westie tai minkä tahansa rotuinen koira on virallisesti sekarotuinen koira ja sen taakse kätkeytyy usein liian tiheää pennutusta. Suomessa ei saa pennuttaa kuin joka toisesta juoksusta tai 10 kuukauden välein. Suomen Kennelliitto ei rekisteröi tiuhemmassa tahdissa syntyneitä saman koiran pentueita. Tiheässä pennutuksessa syyllistytään eläinsuojelurikkomukseen. Paperiton koira ei voi myöskään osallistua virallisiin näyttelyihin tai muihin virallisiin kokeisiin.
Jobbarit
Jobbari on henkilö, joka myy muita kuin itse kasvattamiaan pentuja. Usein pennut on tuotu ulkomailta laittomasti. Tällainen pentu voi olla vakavasti sairas ja se voi ilmetä vasta myöhemmin. Ulkomailta tuotu pentu voi myös levittää vaarallisia tarttuvia sairauksia. Useimmiten kyseessä on pentu, jonka vanhemmilta ei löydy suositeltavia terveys- ja näyttelytuloksia. Monesti pennut ovat myös peräisin epämääräisistä oloista. Kun menet katsomaan pentuja ja huomaat, että niitä pidetään huonoissa oloissa, tee siitä ilmoitus eläinsuojeluviranomaisille, äläkä missään nimessä maksa etukäteen varausmaksua pennusta ennenkuin olet nähnyt sen. Paperittomia koiria, jobattuja koiria, yms. myydään usein erilaisilla internetpalstoilla ja sanomalehdissä.
Luotettava kasvattaja kertoo avoimesti koiristaan. Häneltä saat mukaan koiran hoito- ja ruokintaohjeet. Pennut ovat madotettuja, eläinlääkärin tarkastamia ja niillä on rekisteritodistus. Nykyohjeistuksen mukaan ne ovat myös tunnistusmerkittyjä luovutusikäisinä. Kasvattajan luona näet pentujen emän sekä mahdolliset sisarukset. Myös pentujen isää on mahdollista pyytää nähtäväksi, mikäli asiasta on sovittu etukäteen hyvissä ajoin. Lisäksi pennuilla on asialliset, siistit ja virikkeelliset olot. Kasvattaja on tarvittaessa tukenasi ja apunasi koiran koko eliniän, vastuu ei lopu siihen, kun pennunostaja poistuu pihasta.
Älä osta koiraa säälistä! Jos haluat oikeasti tehdä jotain hyvää, liity johonkin hyväntekeväisyysjärjestöön, jossa voit oikeasti auttaa ihmiskuntaa. Ostamalla koiran epämääräisistä oloista et pelasta rotua vaan ruokit systeemiä, joka tuottaa pentuja entistä enemmän. Westie on kallis ja kysytty rotu, joten rodun pariin on valitettavasti tullut paljon henkilöitä, joiden oma etu on rodun etua tärkeämpi. Harkitse tarkoin, keneltä koirasi hankit.